وزارت راه و شهرسازی نسبت به برگزاری آزمونهای ورود به حرفه مهندسان، برای اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی در پایه سه در رشته های هفتگانه مهندسی:

1-رشته معماری صلاحيتهای (طراحی، نظارت و اجرا)

2- عمران صلاحيتهای (محاسبات، نظارت و اجرا)

3- تاسيسات مكانيكی صلاحيتهای (طراحی، نظارت و اجرا)

4- تاسيسات برقی صلاحيتهای (طراحی، نظارت و اجرا)

5- شهرسازی

6- نقشه برداری

7- ترافيك

و آزمونهای تخصصی: 1- طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان ، 2- ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی لرزه ای،

و رشته های شش گانه کاردانی (1-معماری، 2-عمران، 3-تاسيسات مكانيكی، 4- تاسيسات برقی، 5- شهرسازی و 6- نقشه برداری و آزمون تعيين صلاحيت حرفه ای معماران تجربی در پایه های سه، دو و یك در سراسر کشور اقدام مینماید.

مدرك تحصیلی و نظام وظیفه

مطابق با ماده 7 آئيننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان صرفاً مدارك مورد تایيد وزارت علوم، تحقيقات و فناوری به منظور صدور پروانه اشتغال بكار مورد تایيد میباشد. همچنين مطابق ماده 6 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان رشته های معماری، عمران، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات برقی، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیك جزء رشته های اصلی است.

با توجه به مصوبات کميسيون موضوع تبصره ذیل ماده 7 قانون (موسوم به کميسيون هم ارزی) کليه دارندگان مدارك تحصيلی کارشناسی و کارشناسی ناپيوسته، با عناوین متفاوت از رشته های اصلی، مدارك تحصيلی کارشناسی ناپيوسته فاقد مدرك کاردانی در رشته های اصلی و کارشناسی ارشد و دکتری فاقد مدرك کارشناسی در رشته های اصلی و مواردی از این قبيل جهت اطلاع از امکان یا عدم امکان دریافت پروانه اشتغال به کار در رشته و صلاحیت مورد نظر، نسبت به اخذ نظر کتبی اداری از اداره کل استان محل سکونت خود قبل از ثبت نام اقدام نمایند تا پس از قبولی در آزمون برای دریافت پروانه اشتغال به کار با مشکل قانونی مواجه نگردند.

یكی از شرایط تقاضای پروانه اشتغال به کار داوطلبان ذکور علاوه بر داشتن قبولی معتبر در آزمون (اقدام به اخذ پروانه در مدت زمان اعتبار آزمون)ارائه کارت پایان خدمت یا معافيت دائم است در غير اینصورت قبولی آنها کأن لم یكن تلقی می گردد.

سابقه کارحرفه ای مهندسان و کاردانها:

نحوه محاسبه سنوات حرفه ای مهندسان: حداقل سوابق کارآموزی برای شرکت در آزمون ورود به حرفه مهندسان از تاریخ اخذ مدرك تحصیلی در هر مقطع تا روز برگزاری آزمون مربوطه (مطابق ماده 5 آیين نامه اجرایی قانون) به شرح جدول شماره (1) می باشد

توجه: متقاضیانی که حداقل سنوات (سوابق کارآموزی) لازم را تا زمان برگزاری آزمون مربوطه را نداشته باشند امکان ثبت نام و شرکت در آزمون را ندارند و در صورت نداشتن شرایط لازم و ورود اطلاعات نادرست جهت ثبت نام و قبولی در آزمون، قبولی آنهاکان لم یکن تلقی شده و با آنها مطابق ضوابط و مقررات برخورد خواهد شد.

تذکر : سوابق کاردانی برای آزمون ورود به حرفه مهندسان صرفاً برای صلاحيت های نظارت و اجرا )در صورت هم رشته بودن با مدرك کارشناسی)، از تاریخ اخذ مدرك کاردانی تا زمان اخذ مدرك مهندسی بازای هر 5 سال کامل یك سال و حداکثر دو سال به سنوات مهندسی اضافه خواهد شد (سنوات کمتر از 5 سال به تناسب در نظر گرفته میشود). لازم به ذکر است در صورت هم رشته نبودن کاردانی با کارشناسی، سنوات کاردانی قابل محاسبه برای آزمون مهندسی نمیباشد، به عنوان مثال سنوات کاردانی رشته نقشه برداری قابل محاسبه برای آزمون عمران و سنوات کاردانی رشته عمران قابل محاسبه برای آزمون نقشه برداری نيست. ضروری است متقاضيان آزمون ورود به حرفه مهندسان دارای مدرك کاردانی، جهت اطمينان از هم رشته بودن مدارك کاردانی و کارشناسی خود، از اداره کل استان محل سكونت خود قبل از ثبت نام استعلام حاصل نمایند.

اعتبار قبولی آزمونها: 

مدت اعتبار قبولی در کليه آزمونهای مهندسی، کاردانی و معماران تجربی حداکثر 3 سال از تاریخ برگزاری آزمون میباشد. لذا ضروری است قبول شدگان در آزمون مذکور در مهلت تعيين شده نسبت به اخذ پروانه اشتغال بكار خود اقدام نمایند. در غير اینصورت صدور پروانه اشتغال به کار منوط به شرکت و قبولی در آزمون بعدی خواهد بود.

تذکر: قبولی آزمون کسانی که در زمان ثبت نام فاقد شرایط لازم برای دریافت پروانه باشند کان لم یكن تلقی میگردد

آزمونهای ورود به حرفه مهندسان و کاردانهای فنی ساختمان در کليه رشته ها فقط در پایه 3 به صورت تستی و تشریحی برگزار میگردد و ارتقاء پایه طبق آئين نامه اجرائی قانون و دستورالعملهای ابلاغی صورت میگيرد.

آزمون تعيين صلاحيت حرفه ای معماران تجربی در پایه های 2،1 و 3 به صورت تستی برگزار میگردد.

صلاحیت و نوع آزمون

– صدور گواهی قبولی در آزمون برای داوطلبان رشته های شهرسازی، نقشه برداری و ترافيك، مشروط به دارا بودن سایر شرایط بوده و ملاك صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی پایه 3 در صلاحيت های طراحی و نظارت حسب مورد برای رشته های اصلی و مرتبط میباشد.

– متقاضيان اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی در صلاحيتهای نظارت، طراحی/ محاسبه و اجرا در رشته های معماری، عمران، تاسيسات مكانيكی و تاسيسات برقی می بایست به طور جداگانه در هر یك از آزمونهای مربوط به آن صلاحيت ثبت نام و شرکت نمایند.

– متقاضيان اخذ صلاحيت اجرا در رشته های تاسيسات مكانيكی و تاسيسات برقی می بایست دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی حداقل پایه ی دو صلاحیت نظارت باشند. به این دسته از داوطلبان در صورت قبولی در آزمون و دارا بودن سایر شرایط، صلاحيت اجرا در پایه 3 اعطا خواهد شد.

—  متقاضيان آزمون ورود به حرفه “طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان” و “ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی” باید دارای شرایط زیر باشند:

 برای آزمون “طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان”، متقاضيان باید دارای مدرك کارشناسی ارشد یا دکتری رشته عمران در گرایش خاك و پی و همچنين دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی در صلاحیتهای نظارت یا اجرای پایه یك و حداقل صلاحیت محاسبات پایه دو باشند.

 برای آزمون “ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی”، متقاضيان باید دارای مدرك کارشناسی ارشد یا دکتری رشته عمران در گرایش های سازه یا زلزله و همچنين دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی در صلاحیتهای نظارت یا اجرای پایه یك و حداقل صلاحیت محاسبات پایه دو باشند.

توجه ویژه: در اجرای اختیار حاصل از مواد (:5 ارائه گواهی های قبولی در آزمونهای مربوط (که اعم از آزمون کتبی و آزمون مصاحبه علمی است)) و (:28 برگزاری آزمون و مصاحبه حضوری) آئین نامه اجرائی قانون شرط صدور قبولی نهایی تمامی پذیرفته شدگان آزمون کتبی محاسبات/طراحی رشته های عمران، تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی، منوط به قبولی در آزمون مصاحبه علمی (در حوزه های دانش محاسبات فنی و نحوه کار با یكی از نرم افزارهای مطرح مهندسی در رشته مربوطه، به انتخاب خود داوطلب) می باشد و در صورت عدم شرکت یا عدم قبولی در آزمون مصاحبه علمی، قبولی آزمون کتبی از اعتبار ساقط و داوطلبان رد شده در آزمون مصاحبه علمی باید در آزمون کتبی و مصاحبه علمی دوره ی بعد شرکت نمایند.

نوع و بخش های آزمون و شکل برگزاری آنها:

آزمون تمامی رشته ها (به استثناء رشته معماری- طراحی) بصورت تستی و چهار گزینه ای میباشد

– آزمون تمامی رشته ها بصورت کتاب باز (بهجزء از آزمون کارشناسی موضوع ماده 27) برگزار میگردد

–  حد نصاب قبولی در آزمونهای ورود به حرفه مهندسان و کاردانهای فنی ساختمان در تمامی رشته ها و صلاحيتهای آن %50 میباشد.

– حد نصاب قبولی در آزمونهای تخصصی ورود به حرفه مهندسان در رشته عمران صلاحيتهای “طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان” و “ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی” %60 میباشد.

– حد نصاب قبولی در آزمون تعيين صلاحيت حرفه ای معماران تجربی برای پایه سه ،%50 پایه دو %55 و پایه یك %60 میباشد

– با بررسی سوابق داوطلبين آزمون، در صورتيكه مشخص شود افرادی که پروانه اشتغال به کار در صلاحيت آزمون مورد نظر را دارا هستند یا دارای قبولی معتبر باشند و در همان رشته – صلاحيت مجدداً در آزمون شرکت نموده اند مراتب تخلف آنها حسب مورد به مراجع مرتبط از جمله شورای انتظامی استان و دیگر مراجع قانونی اعلام و برابر قانون با آنها رفتار خواهد شد. 

دیدگاهتان را بنویسید